Italien
Italienarna beskrivs ofta som utåtriktade personer som talar gärna och mycket och gör ofta ett artigare intryck än de flesta nordeuropéer. En som besöker Italien bör därför tänka på saker som att hålla dörren öppen för andra och att inte bli sittande när man hälsar. När man hälsar på någon tar man i hand med ögonkontakt och ett leende. Personer som känner varandra bättre hälsar ofta med omfamnelse och två kindkyssar. Man tilltalar personer med titlar, Signore/Signora eller efternamn tills någon föreslår titelborttagning. För att vinna förtroende gäller det att klä sig snyggt och elegant, både till vardags och på helger. Det kan hända att italienarna tar på sig jeans på helgerna men då kombinerar man det med en snygg skjorta och gärna svarat skor, yngre kan ta på sig sportskor. Dyra assessorer bär man alltid, som klocka, smycken och solglasögon. Det är helt naturligt att betrakta folklivet med intensiv blick, så bli inte irriterad om någon sitter och stirrar på dig. Det är inte så noga med punktligheten, har man bokat en träff med någon kan man räkna med att å vänta 15 minuter i norr och upp till 45 minuter i söder, då det ”kom så mycket emellan”. Vid affärsmöte ska man dock hålla tiden. Man hittar sällan ordnade köer utan här gäller det ofta att armbåga sig fram.
Den som vill vinna en italienares uppskattning både ”på gatan” och i affärssammanhang ska inte vara rädd för att vara för personlig. Fråga gärna om familjen, barnen och helgen. Det är helt accepterat att visa religiösa och politiska värderingar och åsikter. Italienarna är inte heller känsliga för kritiska synpunkter så länge man inte är oförskämd eller kränkande mot deras land. Undvik inlindade yttranden, var istället rak på sak utan att bli burdus. Man ska undvika samtalsämnen som fascismen, Mussolini, maffian och korruptionen. Däremot kan man prata om opera och äldre författare som är någonting landet är stolt över, fotboll är också något som Italien är stolt över och som vi i Sverige känner väl till. När man samtalar med någon står eller sitter man närmare varandra än vad vi svenskar är vana vid.
Politik
Landet styrs av Demokratiska partiets Matteo Renzi, 39 år. Maffian och den katolska kyrkan inflytande har gjort så att ett gammalt tänk fortfarande ligger kvar i landet och gör det svårt för landet att utvecklas.
Ekonomi
Italiens ekonomi bygger på tillverkningsindustri och tjänstesektorn, men det är tjänstesektorn med turismen som dominerar och svarar för över två tredjedelar av BNP. Korruption och maffiavälde har tyvärr bromsat utvecklingen av landets alla möjligheter till utveckling och under de senaste årens finanskris har Italien fått svåra skuldproblem.
Religion
Närmare 90 % av befolkningen är katoliker. Sedan 1985 är katolicismen inte längre statsreligionen och detta medför upphävande av den obligatoriska skolundervisningen om den katolska läran. Den katolska kyrkan har gradvis förlorat sitt inflytande över familjelivet och allt fler ifrågasätter förbud mot preventivmedel och abort.
Skola
Italien har obligatorisk och avgiftsfri skolgång i tio år. Några procent av eleverna går i privata skolor. Många av de privata skolorna är drivna av den katolska kyrkan men samtliga skolor är statligt kontrollerad.
Basfakta
Italien är 301309 kvadratkilometer stort och 120 mil långt.
Invånarantalet är 60917978.
Klimatet är varierat på vintern kan det vara snö i Milanoområdet och 20 grader varmt på Sicilien.
Uppe i norr sträcker sig alptopparna 4000 möh och på Sicilien finns det gott om vulkaner.

